Home » Hoe communiceren mieren?

Hoe communiceren mieren?

Gepubliceerd op 5 februari 2018 15:42

Mieren zijn zo als u weet erg bijzondere dieren. Een mier op zichzelf is kansloos, maar samen staan ze sterk. Wat erg bijzondere is dat mieren zonder praten uitstekend samen kunnen werken.

Hoe herkennen mieren elkaar?

Elke mieren kolonie heeft een eigen samenstelling van koolstofwater om haar pantser. Mieren kunnen met hun voelsprieten ruiken en palen waar de geur vandaan komt. Zo kunnen ze andere werksters van hun eigen kolonie herkennen. Maar ook andere werksters van een (vijandelijke) kolonie. Zo kunnen ze aanvallen of vluchten. Ook kunnen mieren aan elkaar ruiken tot welke taak verdeling ze horen.

 

Mieren ruiken met hun voelsprieten(antennes)

feromonen(geurstoffen)

Zodra een werkster voedsel vindt zal ze terug keren naar haar nest om versterking te halen. Ze laat op de terug weg een spoor van feromonen(geurstoffen) achter. De versterking ruikt dit en zal het spoor volgen. Op de terug weg laten de werkster opnieuw een geurstof achter. Zo zal het geurspoor versterkt worden. Zo krijgen steeds meer werksters door dat er voedsel is.  Zodra het voedsel op is vertrekken de mieren terug naar hun nest. Ook hier bij maken ze gebruik van geursporen om de weg terug te vinden. Door dat de mieren als het voedsel op is het geurspoor niet meer versterken zal het spoor verdwijnen.


« 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.